woensdag 19 oktober 2016

Lace it up baby!


Al enige tijd geleden had ik twee kanten werkjes gekocht om als rugpand te gebruiken in een jurk. Mijn eerste idee was om de June (LMV) als uitgangspunt te gebruiken, echter bleek dat het kanten werkje dan niet zo mooi uit kwam en dus werd er gekozen voor de Hanna (ook van LMV).

De Hanna jurk is grote favoriet (zoals je hier kon lezen) en met een leuk reisje op de planning (met goed weer op plaats van bestemming), werd dit patroon nog eens uit de kast getrokken, ondanks de kou in ons kikkerlandje.

Mijn naaimachine had het enkele dagen voor de start van dit project begeven, dus het was even spannend of ik wel iets kon doen. Echter waren de hulptroepen niet ver weg, lees: mijn lieve moeder schoot te hulp. Ze nam haar naaimachine mee, zodat ik toch aan de slag kon én ze bracht die van mij naar de reparateur (wat een schat!). Gelukkig was hij in 2 daagjes alweer gemaakt (wat een service!) en kan ik er nu weer mee verder, maar even tussen ons; wat kun je je naaimachine missen!

Nu weer over de jurk... Het stofje had ik gescoord tijdens een middagje shoppen in de Albert Cuypmarkt afgelopen zomer en is een wat stevigere katoen in een prachtige petrol kleur. Het zwarte kant geeft een mooi contrast, en ondanks dat ik in eerste instantie geen stof achter het kant wilde, heb ik dat toch wel gedaan.

De halslijn in het achterpand heb ik zo'n 2 cm verlaagd, zodat het kant mooi langs de rand valt. De punt loopt aan de onderkant voor een klein stukje door in de rok, want hij was wat aan de lange kant, in tegenstelling tot mijzelf ;). Op de schouders loopt het kant deels naar het voorpand, dus ook van voren komt het kant-detail terug.

Volgens de werkbeschrijving voer je het topdeel volledig, echter werd mij dit iets te warm en stug. En dus heb ik de voering vervangen voor belegdelen, welke ik tekende met behulp van de originele patroondelen. De rits heb ik ook verplaatst naar de zijnaad, zodat het kant intact kon blijven en het ook iets makkelijker aankleden is.

Het kant heb ik er met de hand op gezet. Allereerst heb ik het kant op de jurk gespeld, en vervolgens heb ik met wat rijgdraad hem losjes vastgezet. Ik heb juist rijgdraad gebruikt omdat bij het bewegen tijdens het definitief vastzetten de spelden er soms nogal makkelijk  uit kunnen vallen.


Daarna heb ik een borduurring gepakt en een deel van de applicatie met jurk vastgezet. Om deze daarna met kleine steekjes vast te zetten. Het is een wat tijdrovend werkje (lees het was gisteren na 12u geworden...), maar dan ligt het kant mooi op de stof zonder dat je een stiksel ziet.
Toch nog even tussen de regenbuien in de enkele waterige zonnestraaltje nog wat foto's gemaakt. Ik vond het toch maar koud! Ik ben blij als ik volgende week even in het zonnetje zit!

Voor het tweede kanten werkje ligt de stof ook al klaar, dus die zal over enige tijd ook onder de naaimachine vandaan komen. Misschien dan wel met een opengewerkte rug??

Liefs,
Milou


Patroon: Hanna jurk (LMV)
Stof: Albert Cuypmarkt (maar ik weet helaas niet meer welke winkel; edit: De Boerenbonthal (met dank aan het fotoarchief van Marlon!)
Kanten werkje: AliExpress

12 opmerkingen:

 1. Hoi Milou, via Facebook van je moeder op je blog terecht gekomen. Ziet er super leuk uit! Ik ben sinds een tijdje ook bezig met het maken van kleding, maar ben nog niet zo behendig als jij ;)
  Groetjes, Marina Donders (oud-collega van Yvonne)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marina, wat leuk dat je hier terecht bent gekomen en dank je wel voor je lieve compliment. Dit lukte mij een aantal jaar geleden ook nog niet hoor! Dus gewoon blijven doen! Groetjes!

   Verwijderen
 2. Hoi Milou, dit is echt heel erg mooi! Super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zwaar onder de indruk! Heel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind alles super wat ik terug vind op jouw blog. Zelf nog niet lang bezig maar wel constant aan het uitkijken naar stofjes, patroontjes ... een verslaving (nu al). Ik veronderstel dat jij ook een paspop hebt die je gebruikt bij het maken van jouw mooie jurkjes? Ik twijfel of ik er eentje zou aankopen, lijkt me makkelijk. Ik kijk al uit naar jouw volgende werkje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Tina! Ja het is een verslavende hobby! Ik heb inderdaad een paspop. Wel een verstelbare want maak ook kleding voor anderen en dan is het makkelijk passen. Het verschilt wel heel erg per project hoeveel ik hem gebruik, maar zou ook niet meer zonder kunnen.

   Verwijderen