woensdag 9 mei 2018

Een jurkje vol tegenslagen

Onlangs kocht ik dit mooie papegaaienstofje op het Stoffenspektakel in den Bosch. Het is een luchtige viscose, dus ik wist dat ik er een zomerjurkje van wilde maken. Diezelfde week had ik nog snel de La Maison Victor van maart/april gescoord (een dag later lag de nieuwste versie in de winkel, dus ik was echt net op tijd!).

In die editie stond de Osaka jurk, deze zogenoemde 'minimal chic overslagjurk' leek mij een heerlijk model voor de warmere dagen. In het voorbeeld werd een linnenachtige katoenen stof gebruikt, maar elke stof zou wel kunnen, zolang het geen tricot was. Een en een is twee, dus het werd de Osaka jurk!

Het overtekenen van het patroon verliep soepel alsmede het knippen van de stof. Totdat ik het bovenpand aan elkaar ging zetten en het patroondeel helaas niet overeenkwam met de beschrijving. In de beschrijving is een duidelijke armuitsnijding te zien, echter is deze niet terug te vinden op het patroon. Om dit op te lossen heb ik zelf gemeten hoe groot mijn armuitsnijding moest zijn en daarna heb ik enkel een stukje van de zij-naad gestikt.


Door naar het rok gedeelte, dat verliep gelukkig allemaal voorspoedig. Ook de zakken er in zetten was geen probleem (ik hou echt van zakken in mijn jurken!).  Maar toen de afwerking... De onderrand van de rok werd afgewerkt met een zoombeleg. Bij de eerste keer spelden was hij wel 10 cm te kort, bij de tweede keer nog maar 5, maar bij de laatste keer zat hij een soort van goed. Nog steeds niet top, maar ik had het al een beetje opgegeven. Doordat de lengte (bij mij in ieder geval) niet klopte, was ook het aangesneden beleg niet passend, maar met wat strijkwerk is dat gelukkig goedgekomen.


In het patroon wordt er met biaisband gewerkt, maar ik heb gekozen om gebruik te maken van een paspelrandje bij de hals- en arm-uitsnijdingen. Zo werd de overslag ook nog iets verder geaccentueerd.


Ondanks de tegenslagen was ik niet helemaal ontevreden toen het jurkje af was. Dus vol goede moed trok ik hem aan... Helaas, de armuitsnijdingen zijn zo strak, dat ik mijn armen niet normaal omhoog kan doen, dan kruip het hele jurkje omhoog! En als klap op de vuurpijl vond vriendlief dat ik eruit zag als een bij...  Conclusie; volgens mij gaat deze jurk de kast niet uitkomen.. Jammer, want het stofje vind ik nog steeds erg leuk... Volgende keer beter!Liefs Milou

Stof: Viscose
Patroon: Osaka jurk (La Maison Victor)

4 opmerkingen:

 1. Oh dat is spijtig - ik vind niet dat je eruit ziet als een bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is fijn om te horen, dank je wel! Als ik wat aan de mouwen kan doen ga ik hem misschien toch gewoon dragen!

   Verwijderen
 2. Ik zat de hele tekst lang te denken: oh, gelukkig is het goed gekomen, zo'n leuk jurkje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha spannend he! Bedankt! En ja, het is een leuk jurkje, maar nu nog niet helemaal draagbaar helaas. Dus zal de mouwen nog even moeten aanpassen! Maar daarna blijft ie zeker niet in de kast hangen

   Verwijderen