De stapel t-shirts bleef de afgelopen jaren gestaag groeien; shirts van schoolkampen, EK's en WK's, maar ook muziek shirts vulden mijn kledingkast en bleven daar ook liggen. Aan veel shirts heb ik herinneringen en dus bij elke kledingkast-opruim-actie bleven ze toch liggen.. Totdat ik de t-shirt-quilt tegen kwam op Pinterest! Een deken is altijd fijn voor een koukleum als ik en dan ook nog met al m'n favo-shirts, dat was een goede match!
En dus ging ik aan de slag. Mijn lieve papa sneed allerlei mallen uit karton voor mij en daarna kon ik aan de slag. Aangezien ik allerlei formaten had was het even puzzelen er een rechthoek uit te krijgen, maar het resultaat mag er zijn denk ik! De achterkant voorzag ik van een crème-kleurige fleece, alle shirts stikte ik hierop door, en de randen voorzag ik van biaisband.
En toen mijn versie klaar was, wilde vriendlief er natuurlijk ook één van zijn t-shirt collectie! Dus herhaalde ik het proces en toverde deze deken onder m'n naaimachine vandaan. Ik hield bij hoe ik het deed, en schreef daar een (kleine) tutorial over, die vind je hieronder.
Zijn deken bestaat uit veel meer verschillende soorten stoffen, van dunne t-shirts tot stug polyester van een werkjas, maar ook dikke fleece. Tijdens het stikken was het dus goed opletten dat alles recht bleef liggen. Maar ook hij is heel blij met zijn deken! Mooi op tijd klaar voor die herfstdagen die in zicht zijn.
Wil je ook zo'n t-shirt deken maken? Hierbij een (kleine) tutorial:
1. Snij/knip uit al je t-shirts/jassen/vesten de logo's die je graag in je deken wilt hebben. Ik heb ervoor gekozen om allerlei verschillende maten te nemen, dat maakte het wel heel wat moeilijker. Ik zorgde ervoor dat ik bij elk logo genoeg ruimte eromheen had, om eventuele extra naadwaarde te gebruiken bij het in elkaar puzzelen (wat ik ook echt nodig had!).
2. Strijk op alle logo's, zeker die van t-shirts, vlieseline. Je wilt namelijk niet dat de shirts gaan uitrekken tijdens het verwerken.
3. Nu kun je gaan puzzelen! Ik wilde een rechthoekige deken, zodat hij aan het voeteneind van het bed kan liggen. Ik hield uiteindelijk twee stukjes over en kwam op deze combinatie uit.
4. Maak dan een set blokken die je aan elkaar naait. Zoals je op de foto kunt zien ben ik begonnen met de 4 kleine blokjes links bovenaan, zodat deze 1 stuk vormen die bijna even breed is als het logo eronder. Gebruik een kleine naadwaarde. Ik gebruikt hiervoor mijn voetje zodat ik overal dezelfde naadwaarde had.
Zorg dat je je naden wel open strijkt nadat je ze hebt gestikt.
Zo maak je steeds meer, en grotere blokken.
Omdat ik geen rekening had gehouden met de naadwaarde tijdens het snijden van mijn blokken, sloten de blokken niet precies aan. Zoals ik bij stap 1 al zei heb ik wel m'n blokken ruim om het logo geknipt om hiervoor te compenseren.
5. Verschillende blokken aan elkaar maken met verschillende hoeken is wat lastiger. Dit doe je door te zorgen dat je het voorgaande blok niet helemaal doorstikt tot aan de rand. Ik zal een poging doen dit uit te leggen:
Stik de twee blokken aan elkaar met verkeerde kanten op elkaar maar stop ongeveer een centimeter voor het eind van het blok (aan de kant waar nog een blok ingevoegd moet worden). Ter verduidelijking, blok 1 is de blauwe, blok 2 de turquoise en blok 3 het neongeel.
Leg nu je derde blok (neon geel) op je tweede blok (turquoise) en stik deze helemaal tot het eind. Strijk daarna de naadwaarde open.
Nu kun je het eerste blok (blauw) terugvouwen over je 2e en 3e blok en kun je hem vaststikken.
En zo kun je alle blokken aan elkaar maken. Het vraagt wat inzicht en ook misschien nog wel een tornmesje op de plekken waar je toch hebt doorgestikt (zoals ik ook deed), maar je krijgt dan ongeveer zoiets:
6. Nu leg je je t-shirts quilt op je fleece stof (of een andere stof die je aan de achterzijde wilt hebben) met de verkeerde kanten tegen elkaar aan. Optioneel kun je ervoor kiezen een laag wattine ertussen te doen, maar aangezien ik mijn eerste deken ook al warm genoeg vond, deed ik dit niet.
7. Begin met spelden. Speld alle t-shirts vast aan de onderste stof. Het devies hier, te veel spelden bestaat niet!
8. Stik nu de deken door tussen alle naden (
stitch-in-the-ditch) zodat je quilt vast komt te zitten aan je achterpand. Ik koos voor zwart garen voor de quilt-kant en ecru voor de (fleece) achterkant.
Ik rolde de deken op zodat ik hem wat gemakkelijker door de naaimachine kon begeleiden.
Op de achterkant zie je dan een blokkenpatroon ontstaan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om freestyle te quilten. Ik koos hier niet voor, want ik wilde alle logo's intact laten.
9. Knip nu je fleece op maat zodat deze mooi aansluit.
10. Stik nu het biaisband aan de zijkanten van de deken. Voor de hoekjes volgde ik
deze tutorial. Om geen stiksel aan de voorzijde te hebben, stikte ik het biaisband met de naaimachine aan de quiltkant vast, vouwde het vervolgens om naar de fleece-kant en zette het hier met de hand vast (soms is handwerk erg fijn om te doen, maar het is wel een tijdrovend klusje).
En dan is je deken klaar!
Het is niet een projectje voor een middagje, maar wanneer hij af is kun je zeker trots zijn!
Ben ik een stap vergeten of heb je nog een goede tip? Laat het me hieronder weten!
Liefs,
Milou
Patroon: eigen
Stof: fleece (Driessen stoffen), tshirts (eigen collectie)